rEFInd, отлична алтернатива на изключително персонализирания Grub

REFInd_boot

Grub е буутлоудъра, използван от повечето GNU / Linux системи и че не предлага много опции за персонализиране спрямо други буутлоудъри. Днес ще говорим за rEFInd, което е UEFI bootloader. rREFInd може да се използва за зареждане на множество операционни системи които са инсталирани на едно устройство. В допълнение към това той също така предоставя начин за влизане и изследване на EFI Preboot Environment, използвайки интерактивна обвивка, например shellx64_v2.efi.

rEFInd е активната вилица на rEFIt вече изоставен и стандартният мениджър за стартиране на унифициран разширяем фърмуерен интерфейс (EFI) за TrueOS. GNUefi се поддава на писане на efi двоични приложения в C, за да стартира директно от менюто rEFInd GUI. Типичните цели на приложението EFI са да отстранява проблеми при зареждане и да променя програмно настройките, което в противен случай би ставало от BIOS на фърмуера на компютъра.

rEFInd е много по-естетически приятен от стандартния буутлоудър на Grub в Linux от той е много персонализиран и може да бъде конфигуриран да стартира почти всяка операционна система заедно с Linux с лекота.

Важно е да се спомене това rEFInd е насочен специално за машини, базирани на UEFI и няма да работи в режим BIOS, тъй като не се поддържа.

Как да инсталирам rEFInd на Linux?

За тези, които се интересуват от възможността да инсталират този буутлоудър в своята система, Те могат да го направят, като следват инструкциите, които споделяме по-долу.

За кого са Потребители на Ubuntu или някакво производно от него, трябва да знаете, че има отлична поддръжка за rEFInd bootloader.

Тъй като това да работи е много лесно, просто отворете терминал в системата (можете да използвате клавишната комбинация Ctrl + Alt + T или Ctrl + Shift + T) и в него ще напишем следната команда:

sudo apt install refind

<strong>En caso de que no encuentre el paquete, debemos habilitar el repositorio “Universe”</strong> en el sistema. Para ello en la terminal vamos a teclear el siguiente comando:

[sourcecode text="bash"]sudo add-apt-repository universe

И пренаписваме командата за инсталиране rEFInd. След инсталирането на програмата на екрана ще се появи графичен потребителски интерфейс, базиран на текст. На този екран ще видите съобщение, което ще ви попита дали искате автоматично да инсталирате rEFInd в ESP (UEFI стартиращ дял), на който ще отговорим да.

Ако всичко е успешно, rEFInd ще бъде готов за използване на Ubuntu.

На Arch Linux, както и нейните производни може да инсталира буутлоудър от хранилища Arch Linux. Инсталацията може да се извърши с помощта на pacman.

достатъчно с отворен терминал и в него ще напишем:

sudo pacman -S refind-efi

Инсталацията завършена, ще използваме root права за конфигуриране на буутлоудъра. За да получим root права, можем да го направим с:

su –

O

sudo -s

Сега, когато терминалната сесия е root, зареждащият файл rEFInd може да бъде бързо конфигуриран с включения скрипт за преразглеждане.

refind-install

В случая с тези, които са потребители на Fedora, трябва да изтеглим пакета RPM Предоставя се от разработчика за инсталиране на системи с поддръжка за този тип пакети.

За да получим RPM версията на rEFInd за Fedora, просто трябва отидете на следната връзка.

След като пакетът бъде изтеглен, ще инсталираме щракнете двукратно върху файла и нашият файлов мениджър ще се погрижи за инсталацията или от терминала ще извършим инсталацията с:

sudo dnf install refind-0.11.4-1.x86_64.rpm

След инсталационния процес, буутлоудъра може лесно да се активира във Fedora като напишете следната команда в терминала:

sudo refind-install

За случая с openSUSE ще използваме същото пакет, който познавам, използван за Fedora. Но инсталирането може да се извърши със следната команда:

sudo zypper install refind-0.11.4-1.x86_64.rpm

И можем да активираме буутлоудъра, като изпълним конфигурационния скрипт:

sudo refind-install

Оставете вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

  1. Отговорник за данните: AB Internet Networks 2008 SL
  2. Предназначение на данните: Контрол на СПАМ, управление на коментари.
  3. Легитимация: Вашето съгласие
  4. Съобщаване на данните: Данните няма да бъдат съобщени на трети страни, освен по законово задължение.
  5. Съхранение на данни: База данни, хоствана от Occentus Networks (ЕС)
  6. Права: По всяко време можете да ограничите, възстановите и изтриете информацията си.

  1.   Адам HBaena каза той

    Случва ли се нещо, ако вече имаме Grub?

    Поздрави!

    1.    Дейвид Наранджо каза той

      Нищо, просто се случва да го замести.

  2.   Младши каза той

    ... И как се персонализира ????